Ащы бұрыштың құрамында көптеген пайдалы зат бар. Дәрігер Мясниковтың айтуынша, бұл асқазан жарасын емдеуге арналған қарсы дәлелденген құрал, – деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі «Россияға» сілтеме жасап.
Ащы дәмдеуіштер ауыз қуысын күйдіргенімен, хеликобактер пилориге оң әсер етеді. Ол асқазан мен он екі елі ішектің шырышты қабығының қабынуын және зақымдалуын тудырып, оның өмірлік белсенділігін тежейді. Ол осылай асқазанның шырышты қабығын жаттықтырып, қышқылға төзімді етеді.
Мясников ойық жаралы гастриттің алдын алуға сүттің көмектеспейтінін, бірақ чили бұрышы жақсы әсер беретінін атап өтті. Ол қабынуға қарсы, жылыну және анальгетикалық әсерге ие капсаициннің арқасында асқазанның шырышты қабығына оң әсер етеді.
Сонымен қатар, дәрігер егер адамда гастрит болса, ащы тағамдарды жеу ас қорыту жүйесінде ыңғайсыздық пен күйдіру сезімін тудыруы мүмкін деп қосты. Гастритпен ауырсаңыз, мұндай тағамдардан аулақ болу керек.
Айта кетейік, бұған дейін дәрігер тамақ ішкеннен кейін асқазан ауруының себебін түсіндірген еді. Гастроэнтеролог Мария Лопатинаның айтуынша, іс жүзінде қабыну процесі шырышты қабаттың бетінде пайда болады, сондықтан ол ауырсынуды тудырмайды – ауырсыну рецепторлары асқазан қабырғасының қалыңдығында тереңірек орналасқан.