Қой еті мен құс етінің бағасы 15,7 пайызға өскен.
Қазақстанда қазанда ет пен құс еті 2020 жылғы қазанмен салыстырғанда 10,7 пайызға қымбаттады, – деп хабарлайды Tengrinews.kz.
БҰҰ Азық-түлік және ауыл шаруашылығы ұйымының мәліметі бойынша, әлемде ет пен құс етіне азық-түлік бағасының индексі 112,1 тармақ – 20,3 тармақ немесе бір жыл бұрынғымен салыстырғанда 22,1 пайыз болды. Былтырғы көрсеткішпен салыстырғанда азық-түлік бағасының ең жоғары индексі шілдеде тіркелді: 114,1 балл.
Өңірлер тұрғысында бір жылда ет пен құс етінің бағасы Қостанай облысында 4,1 пайыздан Түркістан облысында 18,4 пайызға өсті. Сондай-ақ Маңғыстау облысында (16,6 пайызға) және Шымкентте (16,4 пайызға) айтарлықтай өсім байқалған.
Қазақстанда қой еті мен құс етінің бағасы едәуір өсті – 15,7 пайызға. Жылқы еті – 11,2 пайызға, шошқа еті – 8,7 пайызға, сиыр еті – 8,6 пайызға қымбаттады.
Қазақстан Республикасының қалаларында қазанда жылқы етіне ең жоғары баға тіркелді – орташа есеппен келісіне 2557 теңге.
Одан кейін қой еті (келісі 2399 теңге) және сиыр еті (келісі 2234 теңге). Шошқа етінің бөлшек саудадағы бағасы Қазақстан Республикасы қалаларында орта есеппен келісіне 1808 теңге, тауық еті келісіне 1047 теңге болды.
Бұл ретте, ет пен құс етін, сондай-ақ олардан алынатын тамақ өнімдерінің өндірісі бір жылда 6,4 пайызға өсіп, биыл қаңтар-қыркүйекте 250,7 мың тоннаға жетті. Оның 194,8 мың тоннасы құс еті, 55,9 мың тоннасы ірі қара, ұсақ мал, шошқа және жылқы еті.
Құс етін өндіру үлесі тек үш облыста 79 пайыз: Алматы (66,6 мың тонна), Ақмола (56 мың тонна) және Шығыс Қазақстан (31,3 мың тонна) облыстары. Өндірілген еттің жартысынан астамы да тек үш облыс үлесінде: Ақтөбе (14 мың тонна), Қостанай (7,4 мың тонна) және Павлодар (6,9 мың тонна) облыстары.